Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

Hoe Club Brugge aartsrivaal Anderlecht ook op de transfermarkt pijn doet

Bart Verhaeghe (Club Brugge - Charleroi)

Club Brugge telt momenteel 12 punten voorsprong op Anderlecht en stuurde de ploeg van Hein Vanhaezebrouck in december nog met een 5-0 pandoering terug naar Brussel. Maar ook op de transfermarkt is het contrast tussen Blauw-Zwart en Paars-Wit groot. Ludo Vandewalle, chef voetbal bij Het Nieuwsblad, geeft in onderstaande column zijn heldere kijk op de zaken…

“Anderlecht heeft een loodgieter en een wiskundige in dienst genomen. De loodgieter steekt constructies in elkaar waarbij allerlei transferdeals worden opgezet die op den duur alleen hijzelf nog maar kan volgen. De wiskundige zorgt ervoor dat de cijfertjes kloppen zonder dat de schuldenberg nog groter wordt. Concreet: Anderlecht moet 3,5 miljoen euro aan AA Gent betalen voor de nu gehuurde Kenny Saief als het in deze transferperiode nog een speler koopt. Een stevig bedrag. Goed onderhandeld van de Buffalo’s, want de Amerikaan kon zich onder de nieuwe Gent-trainer Yves Vanderhaeghe toch niet in de ploeg knokken na een lange blessure.”

“We betwijfelen sterk of Anderlecht dit bedrag zal betalen. Voor Sofiane Hanni wordt bij Spartak Moskou met 7 tot 8 miljoen euro flink gecasht. Maar of dat geld in deze tranferperiode wordt uitgegeven, is ook al hoogst twijfelachtig. Zoals de bijna 4 miljoen die Paars-Wit al inde voor de transfer van Nicolae Stanciu naar Sparta Praag ook een veilig plekje heeft gevonden op de bankrekening.”

In schril contrast met Club Brugge

“Er gebeuren rare dingen. En hoe komt dat? Is de toekomstige Anderlecht-voorzitter Marc Coucke na zijn stuntaankoop geschrokken van de financiële balans van de club, terwijl tegelijkertijd de verkoop van KV Oostende helemaal niet vlot? Zonder aangezuiverde rekeningen zou kunnen blijken dat de Oost-Vlaamse ondernemer een kat in een zak kocht, met een zakelijke kater tot gevolg. Of worden er vanuit Anderlecht kunstjes opgevoerd om te tonen dat na de verlieslatende transfer van Stanciu ook winst kan worden gemaakt? Een speler als Sofiane Hanni, aankoopprijs 1,5 miljoen euro, brengt nu het vijfvoudige op.”

“Het knip- en plakwerk in het Vanden Stock-stadion contrasteert fel met de transferontwikkelingen bij Club Brugge. Zonder loodgieters of wiskundigen. Helder en logisch. De keepers voldoen niet? Club haalt er twee andere. Twee centrale verdedigers in de lappenmand? Club haalt vervangers. Een flankverdediger en een aanstormend talent vervolledigen de wintertransfers. Het verraadt de weinig omfloerste ambitie en moet de weg naar de titel vergemakkelijken. Het zullen niet allemaal voltreffers zijn. Maar het is klaar en duidelijk. De situatie in de bestuurskamer manifesteert zich vroeg of laat op het veld. Ondanks de vormdip wint Club Brugge daar twee keer. Dat moet Anderlecht ongetwijfeld pijn doen.”

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws