“Men heeft Club en haar supporters in een slecht daglicht willen zetten. En dat stoort mij enorm”

Blauwzwartfans voor al je club brugge nieuws
©BlauwZwartfans

Club-fans sjaals Anti Anderlecht (Club Brugge - Anderlecht)

Tenzij je de voorbije dagen onder een steen geleefd hebt, zal je ongetwijfeld al wel gehoord hebben van de heisa rond het “Al wie ni springt dat is een Jood”-lied. Birger Vandendriessche – de huidige voorzitter van Blue Army – geeft in een open brief zijn ongezouten mening over de aanklacht van de Federatie van Joodse organisaties in België (CCOJB) en zet daarbij de puntjes op de i.

“Sommigen onder jullie zullen het gevoel wel kennen. Nachtwerk dat betekent in de vroege ochtend onder de lakens kruipen en pas na de middag wakker worden. Ik werk al enkele jaren in een volcontinue-systeem, dus deze week viel mij die eer opnieuw te beurt. En gisteren werd ik wakker met een overload aan sms’en en gemiste oproepen. Of ik het nieuws al gelezen had. “Welk nieuws?” dacht ik bij mezelf. Hein die een hele persconferentie zou wenen over Club, onze fans en de scheidsrechters? Dat was toch later in de namiddag?”

“Het ging over het nieuws dat het CCOJB een brief had gestuurd naar Club Brugge, de Pro League en de KBVB om te melden dat het aanstoot neemt aan een bepaald supporterslied (“En wie niet springt, die is een jood”). Het gaat vooral om het gebruik van het woord ‘jood’. Volgens het CCOJB, aan het woord secretaris-generaal Henri Benkoski, is de context nog al vijandelijk. Dat is voor discussie vatbaar.”

Elk weldenkend mens met meer dan 2 hersencellen

“Ten eerste gebruiken (Club-)fans het als een soort geuzenaam voor Anderlecht-supporters, net zo goed als Genk-fans smurfen genoemd worden of Gent-aanhangers de bijnaam kwekkers moeten aanhoren en wij zelf de stempel van boeren dragen. Ik denk dat elk weldenkend mens met meer dan 2 hersencellen gerust kan inschatten dat het niet om echte joden, noch smurfen, noch eenden, noch boeren gaat, maar bon. Is te kennen geven dat je geen onderdeel van die andere ‘clan’ wil zijn, door op en neer te springen, een vorm van vijandelijkheid? Ik denk het niet.”

“Als meneer Benkoski graag eens wil weten wat vijandelijke spreekkoren betekenen, dan raad ik hem eens aan de grens over te steken naar Nederland. Alhoewel, ik raad het hem af, want wat daar soms gezongen of geroepen wordt met het woord jood/joden. Dat is pas vulgair en over de schreef. En het huiswerk van meneer Benkoski was niet echt goed gemaakt, want in Engeland durven ze zich wel eens aan anti-semitische/racistische gezangen schuldig maken, vrij recent nog tijdens Leicester-Chelsea in september.”

De tifo van Mauves Army als profielcover

“Ik kon me echter niet van de indruk ontdoen dat er iets vreemd was aan deze communicatie. Waarom nu? Deze song wordt namelijk al enkele decennia lang gezongen. Waarom 3 dagen voor de topper Club Brugge – Anderlecht? En dus ben ik maar eens beginnen googelen. En jawel hoor, Henri Benkoski is de vader van Elisha Benkoski. Wie is Elisha Benkoski? Volgens zijn twitter-account een gepassioneerd journalist met interesse voor sport en politiek.”

“Op zijn Facebook staat de meest recente tifo van Mauves Army te blinken als profielcover en hij durft al eens te poseren met Theodorczyk en Spajic. Over de afgelasting van Club – Charleroi had Elisha het volgende te zeggen op Twitter: “La magouille est totale“. Vrij vertaald: “Het gesjoemel is compleet”. We kunnen dus gerust zeggen dat ze ten huize Benkoski een bepaalde voorkeur hebben.”

Wél sympathie voor Joden

“En dus vraag ik me af of het wel toeval is dat dit nieuws net voor de topper Club Brugge – Anderlecht gelanceerd werd. En of het alleen maar in het belang van de joodse gemeenschap was. Het is veelzeggend dat het Vlaamstalige FJO nog al ‘afwezig’ was in de reacties van gisteren.”

“Want toeval of niet, de laatste weken waren zowel de pers, eigen spelers/trainer als tegenstanders erg lovend over het Brugse publiek. Begrijp me niet verkeerd. Anti-semitische/racistische gezangen hebben geen plaats in het voetbal, eigenlijk nergens, en als er een probleem is, moet het aangeklaagd worden, maar men heeft van een mug een olifant willen maken om Club en haar supporters in een slecht daglicht te zetten onder het mom van. En dat stoort mij enorm. Tot slot, ik heb wel sympathie voor joden, vooral als ze de voornaam Lior dragen en minuut-93-winnende-doelpunten scoren.”

Birger Vandendriessche – voorzitter Blue Army

Laatste nieuws

Kippenvel! Horvath emotioneert met mooie woorden na Zenit

Hoewel Charles de Ketelaere uiteindelijk uitgroeide tot held van Club Brugge, mag Ethan Horvath zijn rol uiteraard niet onbesproken blijven. De Amerikaan...

Clement is enorm trots op hardwerkende De Ketelaere

Dinsdagavond werd de avond van Club Brugge én Charles de Ketelaere. Met zijn treffer, de winnende van de avond, groeide hij uit...

De Ketelaere beleeft ‘mooiste moment uit carrière tot nu toe’

Met een 1-2 overwinning op bezoek bij Zenit kon Club Brugge niet beter beginnen aan het nieuwe avontuur in de Champions League....

Dingen die opvielen tijdens de CL-opening tegen Zenit

Een geweldige start van de Champions League voor Club Brugge. In Sint-Petersburg leek het duel met Zenit heel lang af te stevenen...

Club neemt 3 punten mee uit Rusland

Club heeft zijn eerste opdracht in de Champions League tot een prima einde gebracht. Een slim Brugge won op het veld van...

Laatste Nieuws

Kippenvel! Horvath emotioneert met mooie woorden na Zenit

Hoewel Charles de Ketelaere uiteindelijk uitgroeide tot held van Club Brugge, mag Ethan Horvath zijn rol uiteraard niet onbesproken blijven. De Amerikaan...

Clement is enorm trots op hardwerkende De Ketelaere

Dinsdagavond werd de avond van Club Brugge én Charles de Ketelaere. Met zijn treffer, de winnende van de avond, groeide hij uit...

De Ketelaere beleeft ‘mooiste moment uit carrière tot nu toe’

Met een 1-2 overwinning op bezoek bij Zenit kon Club Brugge niet beter beginnen aan het nieuwe avontuur in de Champions League....

Dingen die opvielen tijdens de CL-opening tegen Zenit

Een geweldige start van de Champions League voor Club Brugge. In Sint-Petersburg leek het duel met Zenit heel lang af te stevenen...

Club neemt 3 punten mee uit Rusland

Club heeft zijn eerste opdracht in de Champions League tot een prima einde gebracht. Een slim Brugge won op het veld van...
32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg
Haal samen met andere fans van Club Brugge het maximale uit je weddenschappen

Populair Deze Week

Dingen die opvielen tijdens de CL-opening tegen Zenit

Een geweldige start van de Champions League voor Club Brugge. In Sint-Petersburg leek het duel met Zenit heel lang af te stevenen...

Lang maakt indruk bij debuut: ‘Dank je, Ajax’

Een 0-1 voorsprong bij rust, maar goed was het zeker niet wat Club Brugge liet zien in de eerste helft. Onder meer...

Vermoedelijke opstelling Zenit-Club Brugge: ‘Defensieve keuzes Clement, Russen zonder beste Brazilianen’

Club Brugge neemt het in de Champions League op tegen Zenit Sint-Petesburg. Coach Philippe Clement mist onder meer Simon Mignolet en moet...

Clement kijkt ‘heel hard uit’ naar treffen met Standard

Het is alweer ruim drie jaar geleden dat Club Brugge voor het laatst wist te winnen in Luik. Morgenavond wil de ploeg...

Geen clean sheet, wel een zege voor Mignolet en de Rode Duivels

De Rode Duivels hebben zich woensdagavond moeizaam hersteld van de nederlaag tegen Engeland. De mannen van Roberto Martínez waren met 1-2 te...