Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

“Men heeft Club en haar supporters in een slecht daglicht willen zetten. En dat stoort mij enorm”

Club-fans sjaals Anti Anderlecht (Club Brugge - Anderlecht)

Tenzij je de voorbije dagen onder een steen geleefd hebt, zal je ongetwijfeld al wel gehoord hebben van de heisa rond het “Al wie ni springt dat is een Jood”-lied. Birger Vandendriessche – de huidige voorzitter van Blue Army – geeft in een open brief zijn ongezouten mening over de aanklacht van de Federatie van Joodse organisaties in België (CCOJB) en zet daarbij de puntjes op de i.

“Sommigen onder jullie zullen het gevoel wel kennen. Nachtwerk dat betekent in de vroege ochtend onder de lakens kruipen en pas na de middag wakker worden. Ik werk al enkele jaren in een volcontinue-systeem, dus deze week viel mij die eer opnieuw te beurt. En gisteren werd ik wakker met een overload aan sms’en en gemiste oproepen. Of ik het nieuws al gelezen had. “Welk nieuws?” dacht ik bij mezelf. Hein die een hele persconferentie zou wenen over Club, onze fans en de scheidsrechters? Dat was toch later in de namiddag?”

“Het ging over het nieuws dat het CCOJB een brief had gestuurd naar Club Brugge, de Pro League en de KBVB om te melden dat het aanstoot neemt aan een bepaald supporterslied (“En wie niet springt, die is een jood”). Het gaat vooral om het gebruik van het woord ‘jood’. Volgens het CCOJB, aan het woord secretaris-generaal Henri Benkoski, is de context nog al vijandelijk. Dat is voor discussie vatbaar.”

Elk weldenkend mens met meer dan 2 hersencellen

“Ten eerste gebruiken (Club-)fans het als een soort geuzenaam voor Anderlecht-supporters, net zo goed als Genk-fans smurfen genoemd worden of Gent-aanhangers de bijnaam kwekkers moeten aanhoren en wij zelf de stempel van boeren dragen. Ik denk dat elk weldenkend mens met meer dan 2 hersencellen gerust kan inschatten dat het niet om echte joden, noch smurfen, noch eenden, noch boeren gaat, maar bon. Is te kennen geven dat je geen onderdeel van die andere ‘clan’ wil zijn, door op en neer te springen, een vorm van vijandelijkheid? Ik denk het niet.”

“Als meneer Benkoski graag eens wil weten wat vijandelijke spreekkoren betekenen, dan raad ik hem eens aan de grens over te steken naar Nederland. Alhoewel, ik raad het hem af, want wat daar soms gezongen of geroepen wordt met het woord jood/joden. Dat is pas vulgair en over de schreef. En het huiswerk van meneer Benkoski was niet echt goed gemaakt, want in Engeland durven ze zich wel eens aan anti-semitische/racistische gezangen schuldig maken, vrij recent nog tijdens Leicester-Chelsea in september.”

De tifo van Mauves Army als profielcover

“Ik kon me echter niet van de indruk ontdoen dat er iets vreemd was aan deze communicatie. Waarom nu? Deze song wordt namelijk al enkele decennia lang gezongen. Waarom 3 dagen voor de topper Club Brugge – Anderlecht? En dus ben ik maar eens beginnen googelen. En jawel hoor, Henri Benkoski is de vader van Elisha Benkoski. Wie is Elisha Benkoski? Volgens zijn twitter-account een gepassioneerd journalist met interesse voor sport en politiek.”

“Op zijn Facebook staat de meest recente tifo van Mauves Army te blinken als profielcover en hij durft al eens te poseren met Theodorczyk en Spajic. Over de afgelasting van Club – Charleroi had Elisha het volgende te zeggen op Twitter: “La magouille est totale“. Vrij vertaald: “Het gesjoemel is compleet”. We kunnen dus gerust zeggen dat ze ten huize Benkoski een bepaalde voorkeur hebben.”

Wél sympathie voor Joden

“En dus vraag ik me af of het wel toeval is dat dit nieuws net voor de topper Club Brugge – Anderlecht gelanceerd werd. En of het alleen maar in het belang van de joodse gemeenschap was. Het is veelzeggend dat het Vlaamstalige FJO nog al ‘afwezig’ was in de reacties van gisteren.”

“Want toeval of niet, de laatste weken waren zowel de pers, eigen spelers/trainer als tegenstanders erg lovend over het Brugse publiek. Begrijp me niet verkeerd. Anti-semitische/racistische gezangen hebben geen plaats in het voetbal, eigenlijk nergens, en als er een probleem is, moet het aangeklaagd worden, maar men heeft van een mug een olifant willen maken om Club en haar supporters in een slecht daglicht te zetten onder het mom van. En dat stoort mij enorm. Tot slot, ik heb wel sympathie voor joden, vooral als ze de voornaam Lior dragen en minuut-93-winnende-doelpunten scoren.”

Birger Vandendriessche – voorzitter Blue Army

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws