Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

“Daarom klagen ze bij Club Brugge niét over een gebrek aan ambiance”

Brugse sfeer (Club Brugge - Antwerp)

Hein Vanhaezebrouck was na de met 1-2 verloren match tegen Bayern München niet te spreken over het publiek in het Astridpark en stak zijn onvrede daarover niet onder stoelen of banken. Laat de sfeer in de Belgische stadions te wensen over? François Colin – tientallen jaren voetbaljournalist bij Het Nieuwsblad en De Standaard – geeft antwoord.

De columnist van De Witte Duivel ziet bij Sporza drie oorzaken voor een verschil in sfeerbeleving in vergelijking met vroeger. “Eerst en vooral is er de ontwikkeling van loges en business-seats. Die trekken automatisch een publiek aan dat niet snel op de banken gaat staan om zijn ploeg aan te moedigen.”

“Daarbij komt dat mensen in het algemeen kritischer geworden zijn. Het publiek gaat minder snel achter zijn ploeg staan, tenzij het spetterend voetbal te zien krijgt. En ten derde, en dat is misschien wel de belangrijkste reden: een groot deel van de staanplaatsen is verdwenen en sinds de harde aanpak tegenover hooligans zie je een heel ander soort publiek in de stadions. Mensen ook die duurdere tickets kunnen betalen.”

In zulke omstandigheden is de sfeer automatisch anders

Op Jan Breydel en op de Bosuil is er nochtans geen reden om te klagen over de ambiance. “Daar heb je nog meer de sfeer van vroeger, omdat hun stadions ouder en wat ouderwetser zijn. Neem Tribune 2 van Antwerp, dat is een bouwwerk van de jaren 30. Daar is nog sfeer. Veel hangt ook samen met de resultaten natuurlijk. Anderlecht heeft jarenlang aan de Europese top gespeeld. De supporters leggen de lat hoger, dat publiek is verwend. Spelers moeten daar meer laten zien.”

“Vergelijk dat met Club Brugge, dat in 2016 na 11 jaar nog eens kampioen geworden is. Ze hebben daar dus heel lang op die titel moeten wachten en jarenlang met een grote honger naar de titel toegeleefd. In zulke omstandigheden is de sfeer automatisch anders. Ook bij AA Gent is de sfeer vaak beter dan bij Anderlecht, in een nieuw stadion. Daar zitten veel nieuwe supporters die met verbazing, verwondering en bewondering naar de sportieve vooruitgang kijken. De vraag is natuurlijk: houdt Gent dit vol?”, vraagt Colin zich luidop af.

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws