Verheyen oogst lof na moeilijke beslissing: “De enige manier om de gekte te stoppen”

Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

Gert Verheyen (analist)

Gert Verheyen heeft als coach van onze nationale U19 beslist om ex-Anderlecht-doelman Mile Svilar niet langer op te roepen. De huidige goalie van Benfica staat straks wellicht tussen de palen tegen Manchester United, maar ons Club-icoon is niet onder de indruk van de manier waarop het 18-jarige sluitstuk naast het veld handelt. Ludo Vandewalle geeft Verheyen in zijn column voor Het Nieuwsblad overschot van gelijk.

“Wat moet je nu doen met zo’n Mile Svilar? Gert Verheyen, coryfee van Club Brugge en 50 keer Rode Duivel, weet het als coach van onze nationale U19 wel. ‘Ik heb hem tien keer gebeld en twee keer iets achtergelaten op zijn antwoordapparaat. Nooit heeft hij gereageerd. Dan trek ik mijn conclusies. Laat het maar.'”

“Verheyen wil Svilar niet meer bij zijn nationale U19, ondanks het feit dat de in Antwerpen geboren en getogen zoon van een Vlaamse moeder en een Servische vader (die hier al 37 jaar woont) op de drempel van een doorbraak bij een Europese subtopper als Benfica staat. Mile kiest nu voor Servië, waarmee hij misschien zelfs naar het WK in Rusland kan. Na Anderlecht is ook België zo het keeperstalent dat het zelf kweekte kwijt.”

“De discussie is nu: is het niet de taak van een coach om voor een talent zo’n omgeving te scheppen dat hij zich goed voelt? Al moet je er twintig keer voor bellen, het gaat om de voetbaltoekomst van ons land. Misschien wisselde Svilar tijdens die al even controversiële transferdiscussie met Anderlecht wel van telefoonnummer? Als coach moet je toch beseffen dat de voetbalwereld de jongste tien jaar enorm is veranderd. Jonge voetballer bloeit op, tv en andere media maken hem groot, jonge voetballer en zijn entourage krijgen nog meer aanzien, vragen derhalve nog meer geld en aandacht, waarop clubs, tv-zenders en sponsors op hun beurt reageren met weer meer adoratie en meer geld. Dat is een wereld, een nepwereld, die we met z’n allen hebben gecreëerd.”

“Gert Verheyen onderneemt nu een poging om dit doldraaiende vliegwiel van het moderne voetbal te stoppen. Hij steekt zijn nek uit – wat als Svilar een internationale topkeeper wordt? – nadat hij om dezelfde redenen ook de al evenzeer getalenteerde Charly Musonda jr. niet meer selecteerde. De vluchtweg voor Musonda is met Zambia minder aantrekkelijk dan die van Svilar.”

“Voor alle duidelijkheid: Verheyen heeft gelijk. Zijn halsstarrige houding is een baken in absurde tijden waarin tienertalenten, en vooral hun entourage, zich al Messi’s of Ronaldo’s wanen. Svilar had zelf kunnen bellen, al was het maar om eerlijk te zeggen dat zijn voorkeur nu naar Servië gaat. Verheyen is een coach die baas in eigen huis blijft, die zich niet laat gijzelen door muitende voetballers, hun familieleden of zaakwaarnemers. Hij probeert een grens te trekken in een voetballerij waar eigenlijk geen grenzen meer zijn. Moedig, consequent en de enige manier om de gekte (een beetje) te stoppen.”

Laatste nieuws

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws