Opvallend verhaal: Bende Van Nijvel legde oplichterij bij Anderlecht bloot

Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

Olivier Deschacht (Anderlecht)

Door de bekendmaking van de identiteit van ‘De Reus’ beheerst de Bende Van Nijvel dezer dagen het nieuws. Ook het Belgisch voetbal raakte destijds onrechtstreeks betrokken.

Toen de Bende Van Nijvel een moord op conciërge Jose Vanden Eynde pleegde in ‘Auberge du Chevalier’ werd het restaurant van ex-Anderlecht-speler Jef Jurion grondig doorzocht. De politie deed daarbij enkele opmerkelijke vaststellingen. Zo kwam de frauduleuze boekhouding van de gewezen middenvelder van Paars-Wit aan het licht.

“Jurion was behalve beheerder van de ‘Auberge’ in die jaren ook voetbalmakelaar. Onder anderen Alex Czerniatynski was een speler uit zijn portefeuille, en toen de speurders de woning van Jurion doorzochten, vonden ze bewijzen dat er bij Czernia’s transfer van Antwerp naar Anderlecht behoorlijk wat zwart geld gemoeid was”, klinkt het in Het Laatste Nieuws.

Speelverbod voor MPH

Gevolg: een grootschalig onderzoek naar zwart geld in het voetbal en niet veel later kwam ook het omkoopschandaal van Standard aan het licht. De Rouches hadden in 1982 hun winstpremies aan de spelers van Waterschei beloofd als ze in de titelmatch niet al te veel weerwerk zouden bieden.

Spelers als Eric Gerets en Roland Janssen bekenden achteraf en werden voor een jaar geschorst. Voor Michel Preud’homme, Jos Daerden, Walter Meeuws, Simon Tahamata en andere betrokkenen bleef het bij een speelverbod van 9 maanden.

Laatste nieuws

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws