Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

Korpschef Dirk Van Nuffel krijgt ervan langs: “Het bloed van uw officier hangt ook aan uw handen”

Blauwe rook (Club Brugge - Zulte Waregem)

Op enkele onregelmatigheden na verliep de wedstrijd tussen Club Brugge en Antwerp relatief rustig. Hetgeen niet kan gezegd worden over de uren die na de match volgden… Het verhaal dat zondagavond door heel wat media verspreid werd, strookt echter niet helemaal met de werkelijkheid. Birger Vandendriessche, de voorzitter van Blue Army, zag alles gebeuren en doet zijn versie van de feiten via onderstaande blog uit de doeken. 

Korpschef of hooligan? Weinig verschil…

Eerst en vooral, supportersgeweld hoort niet thuis in een voetbalstadion. Als vreedzame supportersgroepering willen we daarom ook duidelijk stellen dat wat er na de wedstrijd Club Brugge-Antwerp is gebeurd onder geen enkele omstandigheid goed gepraat kan worden, maar …

Dit had kunnen vermeden worden. Voor de wedstrijd passeerde een groep van een 50-tal ADO hooligans de Olympos. Dat ze niet gekomen waren om gezellig de wedstrijd te volgen, was al snel duidelijk. Groot was mijn verbazing dan ook, toen ik tijdens de rust met mijn vader een sigaret stond te roken in de rokerszone aan de scheiding Noord-Oost, dezelfde groep terugzag die daar voor de eerste keer amok kwam maken. Politie genoeg, maar geen reactie. Eens terug op mijn plek in 213, opnieuw dezelfde groep die probeerde om over het veld en omheining in de Oost-tribune te geraken. Ondertussen was er toch al een beperkte groep Mobiele Eenheid ter plaatse gekomen, want eerlijk gezegd op dat moment zou ik toch niet in de schoenen willen staan van een vrijwillige steward. En achteraf hoor je dan dat opnieuw dezelfde groep verantwoordelijk is voor de rellen op de Gistelsesteenweg …

Wel, om het op z’n Hollands te zeggen, daar breekt mijn klomp van. Korpschef Van Nuffel riep in de kranten dat elke Antwerp-supporter zonder geldig ticket bestuurlijk aangehouden zou worden, maar Nederlandse fans van Willem II en ADO, die voor en tijdens de match in de buurt van Jan Breydel liepen, werden ongemoeid gelaten. En de Antwerpse fans die het wel zouden durven en door de mazen van het net zouden glippen, wenste hij veel succes in de confrontatie met de harde kern van Club. Neen, u leest het goed, dit zijn de woorden van een politie-ambtenaar, niet die van een supporter met een beetje overmoed.

Dus “de hel” die gisterenavond rond 18u losbarstte, beste mijnheer Van Nuffel, die hebt u zelf (mee) gecreëerd. Het bloed van uw officier, die in de vuurlijn een baksteen recht in zijn gezicht kreeg, hangt dus niet alleen aan de handen van de baksteen-gooier, maar evenzeer aan die van u. En nu moet het beste nog komen.

Toen ik iets na 18u richting mijn auto liep, die in een zijstraat van de Gistelsesteenweg stond geparkeerd, hoorde ik plots een enorm kabaal. De politie voerde een charge uit richting De Platse. Een groot deel van de hooligans kon ontsnappen richting De Platse en in de zijstraten, maar een 100-tal gewone fans, mensen zoals u en ik, die op weg waren naar hun auto of hulp aan het bieden waren aan bewoners konden niet meer ontsnappen aan de hinderlaag. Zelfs een 4-tal personen die hulp boden aan de eigenaars van de brandende wagen hadden ‘prijs’. Traangas, klop van de matrak en een bestuurlijke aanhouding was hun deel. Op dat moment dacht ik even terug, eerder op de middag toen ik op weg was naar het stadion, aan uw woorden op de radio mijnheer Van Nuffel “Voetbal moet een feest zijn en dat gaan we er ook proberen van te maken, zodat de gewone man kan genieten van een goeie pot voetbal.”.

Daar zijn u en uw ordediensten schromelijk in te kort geschoten. En het is niet de eerste keer. Het vervolg kunnen we alweer raden. Veel toeters en bellen over 120 aanhoudingen, waar we eigenlijk van weten dat de meeste gewoon ‘wrong place, wrong time’ waren. Velen van die mensen zullen uit schrik gewoon de brief van de voetbalcel ontvangen en betalen en het stadionverbod met veel pijn in het hart slikken, want dan zijn ze in Brussel ook weer tevreden (weer een statistiekje dat opgesmukt kan worden in de eis naar budget).

Maar ja, los van alles, van een Cercle-trut verwacht ik ook niet beter.

Deze blog is een persoonlijke kijk op de gebeurtenissen van gisteren na de wedstrijd Club Brugge-Antwerp en, uitgesloten de eerste alinea, geen algemeen standpunt van de VZW Blue Army. Was jij ook één van de onschuldigen die aangehouden werd? Mail dan je verhaal naar birger@bluearmy.be 

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws