Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

Brugse basispion oogst lof: “Hij zorgt voor evenwicht in de verdediging van Club Brugge”

Mechele en Horvath (Club Brugge - Standard)

Brandon Mechele is dit seizoen de enige veldspeler die nog geen enkele minuut miste bij Club Brugge. Nochtans werd de 24-jarige centrale verdediger in het begin van het seizoen serieus bekritiseerd voor zijn gebrek aan voetballend vermogen. Guillaume Gautier van Sport/Voetbalmagazine is echter van mening dat de jonge Bruggeling een erg belangrijke rol vervult in het 3-5-2 systeem van Ivan Leko.

“Zijn verblijf bij Club Brugge leek in de loop van vorig seizoen volledig ten einde. Maar op Stayen wordt Mechele al snel onmisbaar als centrale pion in het verdedigende compartiment. Hij keert samen met zijn Kroatische coach terug naar Brugge, waar hij direct een zekerheid wordt. Nochtans leiden zijn eerste optredens, vanaf rechts in de driemansverdediging, tot meer twijfels dan geglimlach.”

“Aan de sterkere kant van de 3-4-3 bevindt hij zich in de buurt van aanvoerder Ruud Vormer en Lior Refaelov. Daar moet Mechele dikwijls de middenlijn overschrijden, als eerste ruimte creëren, zodat de Israëlische spelmaker in een goede positie wordt gebracht in de laatste 30 meter. Maar de kwaliteit van zijn passing, te zwak, komt daar sterk naar boven, wat een negatief effect heeft bij de opbouw van achteren uit. Een tekort dat sneller in het oog springt dan zijn uitstekende, maar minder telegenieke, defensieve spel. Er wordt dan ook snel gezegd dat Mechele vooral speelt omdat hij als vrijwel enige kernspeler het systeem-Leko beheerst, hetgeen voor zijn ploeggenoten heel moeilijk lijkt om onder de knie te krijgen.”

Zijn stijl trekt geen camera’s aan

“Na het vertrek van Engels richting Olympiakos en de komst van de Zwitser Saulo Decarli op het einde van de zomertransferperiode installeert Leko Mechele in het centrum van zijn driemansverdediging, om voor de nodige stabiliteit te zorgen voor zijn achterste lijn. Mechele is minder betrokken bij de offensieve inbreng, maar geldt vooral als verdedigende veiligheidsgordel in de rug van de vaak gewaagde ingevingen van Marvelous Nakamba. De Zimbabwaanse controlerende middenvelder blijkt nog avontuurlijk ingesteld om als enige buffer voor een klassieke verdediging te kunnen opereren.”

“Mechele zorgt daar dus voor de garantie, dankzij zijn meer dan gemiddelde spelinzicht, waardoor hij één van de beste verdedigers wordt in ons kampioenschap als hij de bal niet aan de voet heeft. Zijn anticiperen is altijd goed getimed, zijn uitstekende positiespel vormt een interessante dekmantel voor de impact van Denswil. Zijn één-tegen-één duels sluit Mechele ook meestal winnend af. Alles vindt anoniem plaats, want zijn stijl trekt geen camera’s aan. Maar de cijfers spreken ondertussen wel boekdelen. Club Brugge incasseerde in zeven wedstrijden amper zes tegentreffers, waardoor ze ruimschoots het klassement aanvoeren van beste verdediging.”

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws