Blue Army onthult onaanvaardbaar supportersgedrag aan het adres van Leko: “Zal het eventjes gaan ja?”

Blauwzwartfans voor al je club brugge nieuws
©BlauwZwartfans

Club-fans met Blue Army vlag

Vorige week leed Club Brugge zijn eerste puntenverlies van het seizoen op bezoek bij Moeskroen. Samen met de vroege Europese uitschakeling was dat voor heel wat meegereisde supporters een bittere pil om te slikken. Logisch, maar de manier waarop sommigen dat duidelijk maakten, doet de wenkbrauwen fronsen bij Blue Army. Gilles D. haalt zijn scherpe pen boven en roept op tot verandering, te beginnen vanavond tegen KV Mechelen.

Frustrerende Frustraties

“Als ik me weer eens opjaagde in het voetbalgebeuren dat niet liep zoals gewenst, en die frustraties ventileerde, kreeg ik van één iemand vaak de volgende reactie: “Gille vent, ’t wordt tijd dat ge nen kleinen maakt ze, dat ge dat allemaal een beetje leert relativeren.”. Die kleinen is ondertussen onderweg, en kijk, een snertmatch zoals zaterdag op Moeskroen zorgt al voor minder inwendige strubbelingen dan dit vroeger het geval was. Het helemaal loslaten kan ik nog steeds niet, dat kon u lezen in m’n vorige blog. Maar er is beterschap. Hij had gelijk.”

“Op vandaag raak ik eerder gefrustreerd door de frustraties van m’n mede-supporters. Die frustraties die eigenlijk al een gans seizoen smeulen bij grote groepen, verspreid over het ganse stadion. Zij het nu bij thuis- dan wel uitwedstrijden. Na enkele minuten spelen voel je het al. De tweede verkeerde pass van gelijk welke speler en je hoort het volume gemor toenemen. Je ziet mensen rondom u onrustig op hun zitje schuiven. Links en rechts zie je al eens een wegwerpgebaar. En naarmate het algemene spel – of dat van bepaalde spelers – meer slordigheden gaat vertonen, hoor je al eens een awoert. De voorbije (competitie)wedstrijden werd die opborrelende zenuwachtigheid uiteindelijk de kop ingedrukt door de behaalde overwinningen. Zoals ik in een eerdere blog al schreef, het Brugse publiek is hondstrouw en ongelooflijk vergevingsgezind. Iets minder dan 72 uren na de Europese uitschakeling stak de Noord alweer een Mexican Wave in gang. Om maar te zeggen.”

Push to add some drama

“Vorige zaterdag was alles anders. Eerste competitienederlaag en het spel zat op de wagen. Wat was me dat na affluiten zeg? Het waren scènes alsof we in de zes voorbije matchen niet één keer wisten te winnen, we met amper 3 op 18 ergens onderaan de rangschikking bengelden, en dat alles de schuld van één man was: onze trainer. Nochtans is dergelijk scenario niet bij ons, maar in die andere provinciehoofdstad aan de orde. En toch. Agressieve wegwerpgebaren, boegeroep en zelfs een halfvolle pint richting z’n hoofd. Dat was het deel voor onze Ivan Leko na de zaterdagavond wedstrijd op Moeskroen. Push to add some drama. Zal het eventjes gaan ja?”

“We zitten met een jonge coach die de loodzware erfenis van MPH moet dragen. Die een quasi nieuwe, en zeer jonge groep moet vormen. De gemiddeld jongste groep in eerste klasse, las ik eerder deze week in de kranten. Leko vertrekt vanuit een misschien ambitieus, maar wel aantrekkelijk systeem van voetbal. Een systeem dat dus tijd nodig heeft om er bij de spelers in te slijpen, iets wat niet van vandaag op morgen lukt, iets wat met groeipijnen gepaard gaat. Maar in tegenstelling tot vorig seizoen, waar het aantal snertmatchen heus ook niet meer op twee handen te tellen was, ligt de schuld volgens velen nu niet meer bij de spelers. Nu heeft de trainer de boter gegeten. Tja.”

Stilstaan bij ons verwachtingspatroon

“We staan op vandaag met 15 op 18 na zes speeldagen, waarvan vier verplaatsingen. Bij die vier verplaatsingen zaten twee zwarte beesten voor onze Club, waar we telkens met de volle buit opnieuw vertrokken. Zoek ze maar hoor, de ex-trainers die de voorbije tien jaar met 6 op 6 terug op de bus kropen in Waregem en Kortrijk… In de stand staan we 7, 10 en 12 punten voor op die andere G5-ploegen. En toch voelt het in de tribunes soms aan alsof wij in een diepe crisis zitten. Ik begrijp het écht niet. Het is een algemene tendens, alles moet perfect zijn of er komt gemor bij het volk. Alsof sommigen na de prijzen die MPH wist te behalen als trainer, de 10 jaren miserie die daaraan vooraf gingen alweer vergeten zijn. Toen ging het er erger aan toe hoor.”

“Ach, ik schrijf hier niet om m’n mede-supporters te zeggen wat ze moeten doen. Ik wil geen vingerwijzende kleuterjuf spelen. Maar ik begrijp het gewoon niet. Ik vind die frustraties bij sommigen momenteel nogal frustrerend. Misschien moeten we met z’n allen eens stilstaan bij ons verwachtingspatroon. Het is soms alsof elke wedstrijd met een overtuigende, de tegenstander wegspelende 5-0 overwinning moet worden beëindigd om geen gemor te hebben. Ik geloof in Ivan Leko. Ik geloof in zijn 3-5-2 systeem. Ik vind het in elk geval aantrekkelijk en het biedt een mooi potentieel. Dat die overgang bij de spelers niet volledig verteerd is na twee maanden, is niet meer dan logisch. Maar moet je het daarom overboord gooien?”

Namen zijn geen garantie op succes

“Toen we op zoek gingen naar een nieuwe trainer enkele maanden geleden, was het voor iedereen een verrassing van formaat toen Ivan Leko plots werd voorgesteld. Zeker omdat ervoor enkele grote namen als gerucht werden opgevoerd. Frank De Boer om de belangrijkste te noemen. Die mocht eerder deze week z’n biezen pakken bij Crystal Palace en gaat de geschiedenisboeken in als de kortst zetelende trainer in de Premier League sinds het ontstaan ervan. Amper vier wedstrijden hield hij het vol, waarin z’n ploeg geen enkele keer kon winnen noch scoren. Zo zie je maar, namen zijn geen garantie op succes. Succes kan wel een naam maken.”

“Ik geloof in Ivan Leko. Laat hem, samen met het team, nog maar wat groeien. En steun hen daar ook in. Te beginnen morgenavond tegen Mechelen, opnieuw met z’n allen aanmoedigend achter het team. Ons stadion opnieuw laten bruisen. Daarmee raken we verder dan het zenuwachtige gemor na een verkeerde baltoets. Geloof me.”

Laatste nieuws

Koop vanaf vrijdagavond 19.00 uur je ticket voor Lazio-thuis

De donkere dagen staan voor de deur, maar in Brugge schijnt nog wel even de zon. Met een 1-2 zege op bezoek...

Kippenvel! Horvath emotioneert met mooie woorden na Zenit

Hoewel Charles de Ketelaere uiteindelijk uitgroeide tot held van Club Brugge, mag Ethan Horvath zijn rol uiteraard niet onbesproken blijven. De Amerikaan...

Clement is enorm trots op hardwerkende De Ketelaere

Dinsdagavond werd de avond van Club Brugge én Charles de Ketelaere. Met zijn treffer, de winnende van de avond, groeide hij uit...

De Ketelaere beleeft ‘mooiste moment uit carrière tot nu toe’

Met een 1-2 overwinning op bezoek bij Zenit kon Club Brugge niet beter beginnen aan het nieuwe avontuur in de Champions League....

Dingen die opvielen tijdens de CL-opening tegen Zenit

Een geweldige start van de Champions League voor Club Brugge. In Sint-Petersburg leek het duel met Zenit heel lang af te stevenen...

Laatste Nieuws

Koop vanaf vrijdagavond 19.00 uur je ticket voor Lazio-thuis

De donkere dagen staan voor de deur, maar in Brugge schijnt nog wel even de zon. Met een 1-2 zege op bezoek...

Kippenvel! Horvath emotioneert met mooie woorden na Zenit

Hoewel Charles de Ketelaere uiteindelijk uitgroeide tot held van Club Brugge, mag Ethan Horvath zijn rol uiteraard niet onbesproken blijven. De Amerikaan...

Clement is enorm trots op hardwerkende De Ketelaere

Dinsdagavond werd de avond van Club Brugge én Charles de Ketelaere. Met zijn treffer, de winnende van de avond, groeide hij uit...

De Ketelaere beleeft ‘mooiste moment uit carrière tot nu toe’

Met een 1-2 overwinning op bezoek bij Zenit kon Club Brugge niet beter beginnen aan het nieuwe avontuur in de Champions League....

Dingen die opvielen tijdens de CL-opening tegen Zenit

Een geweldige start van de Champions League voor Club Brugge. In Sint-Petersburg leek het duel met Zenit heel lang af te stevenen...
32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg
Haal samen met andere fans van Club Brugge het maximale uit je weddenschappen

Populair Deze Week

Dingen die opvielen tijdens de CL-opening tegen Zenit

Een geweldige start van de Champions League voor Club Brugge. In Sint-Petersburg leek het duel met Zenit heel lang af te stevenen...

Lang maakt indruk bij debuut: ‘Dank je, Ajax’

Een 0-1 voorsprong bij rust, maar goed was het zeker niet wat Club Brugge liet zien in de eerste helft. Onder meer...

Kippenvel! Horvath emotioneert met mooie woorden na Zenit

Hoewel Charles de Ketelaere uiteindelijk uitgroeide tot held van Club Brugge, mag Ethan Horvath zijn rol uiteraard niet onbesproken blijven. De Amerikaan...

Vermoedelijke opstelling Zenit-Club Brugge: ‘Defensieve keuzes Clement, Russen zonder beste Brazilianen’

Club Brugge neemt het in de Champions League op tegen Zenit Sint-Petesburg. Coach Philippe Clement mist onder meer Simon Mignolet en moet...

Clement kijkt ‘heel hard uit’ naar treffen met Standard

Het is alweer ruim drie jaar geleden dat Club Brugge voor het laatst wist te winnen in Luik. Morgenavond wil de ploeg...