Bekende wielercommentatoren bekennen hun voetbalkleur: “Hij voor Anderlecht, ik voor Club”

Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

Olivier Deschacht (Anderlecht)

Als sportjournalist maakt Renaat Schotte vooral furore in de wielerwereld, maar slechts weinigen weten dat zijn eerste grote liefde eigenlijk het voetbal was. Zo is de wielercommentator tot op heden een fervente Club-fan en maakte hij twee jaar geleden nog de Europese verplaatsing naar Manchester United. 

“Vooral aan de jaren 80 bewaar ik de beste herinneringen”, vertelt Schotte in de Krant van West-Vlaanderen. “In 1997-1998, het seizoen dat Club met 18 punten voorsprong op RC Genk de titel pakte, heb ik hier trouwens nog als interviewer voor betaalzender Canal Plus langs de zijlijn gestaan. Toch een vreemd gevoel om plots je vaste zitplaats in te ruilen om tussen de spelers van je favoriete club te gaan staan.”

Journalisten moeten nochtans “neutraal” zijn, hoor je dan. “Objectiviteit is een heel relatief begrip, maar ik denk nooit dat er iemand aan mijn verslaggeving zal gezien hebben dat ik een Club-supporter was. Integendeel, ik betrapte mezelf er soms op zelfs strenger te zijn voor mijn ‘eigen’ ploeg. Ik wilde niet dat ze me daarop konden pakken.”

Liever in het publiek dan op de perstribune

“Moraalridders zullen zeggen dat je als journalist geen supporter zou mogen zijn van de club waarover je schrijft, maar dat vind ik bullshit. In een tijd waarin de media alsmaar intenser de ploegen gaat volgen, kan dat bijna niet anders. Zonder de betrokkenheid zal je verslaggeving trouwens minder doorleefd zijn. Het zou duidelijker zijn mochten voetbalverslaggevers gewoon zeggen welke club hun sympathie geniet, dat zou veel discussie vermijden.”

Schotte komt er openlijk voor uit dat hij supporter is van Blauw-Zwart en ook één van zijn collega’s maakt er geen geheim van dat zijn hart Paars-Wit kleurt. “José De Cauwer is een sympathisant van Anderlecht en we plagen elkaar daar constant mee. Toen Club twee seizoenen geleden de titel pakte, zat ik samen met hem in Italië voor de Giro en na al die jaren van droogte was dat een zalig moment. Tijdens voetbalmatchen zit ik wel veel liever in het publiek dan naast mijn collega’s op de perstribune. Tussen het volk kan je je al eens ‘laten gaan’ en is de beleving volledig anders.”

Laatste nieuws

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws