Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

‘Club Brugge kocht Perbet niet alleen omdat Wesley ziek is’

Ivan Leko en Rudi Cossey

Op zaterdag 1 juli verraste Club Brugge vriend en vijand door Jérémy Perbet weg te kapen uit de B-kern van AA Gent. “Omdat Wesley Moraes nog een maand of twee out is met meningitis en Abdoulay Diaby pas terug is na een lange afwezigheid”, verklaarde Ivan Leko de reden voor de opvallende transfer op de officiële website. Volgens Sport/Voetbalmagazine waren andere factoren echter meer doorslaggevend voor de komst van de 32-jarige Fransman. 

“Wesley is een spits van 1,93 meter en 93 kilogram die sterk is in duel en Diaby is een kleine, snelle en wendbare spits met veel diepgang. Perbet is geen van die twee profielen: hij is geen duelsterke spits en evenmin een explosieve spits. Hij is hetzelfde type als Jelle Vossen. Waarom een type aantrekken waarvan er al één beschikbaar is? Met Dennis kwam er weliswaar al een explosieve spits bij. Maar waarom de selectie niet versterken met een targetspits, een rol waarin ze in Gent Perbet vonden tekortschieten?”, vragen ze zich luidop af in het weekblad. Antwoord: omdat een sterke targetspits minder belangrijk is in het spel dat Leko met Club wil spelen.

“Wat was tot nu toe kenmerkend voor het Club Brugge van Leko? Veel beweging. Veel kantwisselingen. Veel combinaties, meerderheidssituaties en doorbraken via de flanken. Veel volk in de zestien meter.” Met andere woorden: een speelwijze die Perbet op het lijf geschreven is. “Hoe meer beweging rond hem, hoe makkelijker hij in en rond de zestien meter kan vrijkomen. Dan hoeft hij in de spits het volle gewicht van de aanval niet te dragen, wordt de fysieke strijd minder belangrijk ten voordele van zijn grootste kwaliteit: zijn positiekeuze voor doel.”

Zijn naam is hoe dan ook al gemaakt

Komt daar nog eens bij dat Leko áltijd al fan was van de ex-spits van de Buffalo’s. In maart, in een voorbeschouwing op Play-Off 1, verklaarde de 39-jarige Kroaat al dat Perbet in zijn ogen onbetwistbaar de beste spits van AA Gent is. De Brugse coach weet bovendien al hoe hij zijn meest recente aanwinst het best kan laten renderen.

“De beweging rond hem komt er nu onder meer doordat Leko voor een offensieve driehoek op het middenveld kiest: Hans Vanaken én Ruud Vormer in steun van de diepe spits die hij is, twee offensieve middenvelders die slim kunnen infiltreren. Wat Perbet wél heel goed kan, is de beweging rond zich juist inschatten. Dat is de reden dat hij veel scoort, want dat deed hij altijd al. Zijn naam is hoe dan ook al gemaakt: Perbut. Dat zal niet meer veranderen. Nooit meer.”

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws