Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

‘Opmerkelijke verandering in Jupiler Pro League heeft gevolgen voor Club Brugge’

Club Brugge mascotte

De toekomst is aan de jeugd. En daarom wil Pierre François, CEO van de Pro League, ervoor zorgen dat jeugdspelers beter beschermd en opgeleid worden. Eén van de meest opmerkelijke voorstellen is om beloftenteams in 1B te laten aantreden.

Voor reserventeams is het dezer dagen allesbehalve evident om door te breken bij het eerste elftal van hun club. De ploeg van Sven Vermant rijgt de goeie prestaties aan elkaar, maar het gebeurt zelden dat één van zijn manschappen speelminuten krijgt bij de grote jongens. Het niveau van de beloftencompetitie is immers niet van die aard dat reservespelers echt klaar worden gestoomd voor het grote werk. En dus wil de Pro League ingrijpen.

“Het niveau in 1B is van een uitstekende kwaliteit”, vertelt François aan Het Nieuwsblad. “We zouden de beste jeugdopleidingen van het land kunnen belonen en hun U21-team aan 1B laten deelnemen. Bijvoorbeeld door vier of zes clubs toe te voegen aan de acht die er nu zijn. Uiteraard kunnen die ploegen niet stijgen, maar het zou wel het niveau verhogen van onze postformatie (het laatste stukje opleiding om spelers klaar te maken voor het grote werk, nvdr).”

In de Nederlandse tweede klasse hanteren ze al sinds 2013 dergelijk systeem, in Spanje bestaat het al veel langer. De beloften van Club Brugge, die in 2016 de titel pakten en zich vorig seizoen tot vice-kampioen kroonden, zouden straks dus zomaar in 1B kunnen aantreden. Tot slot is het de Pro League niet ontgaan dat AA Gent momenteel een wel erg agressieve aanwervingspolitiek hanteert bij jeugdspelertjes. Een debat over de vele binnenlandse transfers dringt zich op. “Iedereen pikt bij iedereen: wat is daar het nut van?”, klinkt het vol ongeloof.

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws