Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

Van spuwen tot racisme: Anderlecht eist actie van de Pro League, Club Brugge reageert

Anthony Limbombe (Club Brugge - Anderlecht)

De topper tussen Club Brugge en Anderlecht eindigde op een 1-1 gelijkspel, maar achteraf werd er vooral gepraat over de incidenten die plaatsvonden in en rond Jan Breydel. Beide clubs komen met een officiële reactie op de proppen.

Een gefrustreerde Weiler door de Brugse sproeiers, de met zijn middelvinger zwaaiende Teodorczyk die keihard ballen naar de familietribune trapte, bewust een extra bal op het veld door de coach van Anderlecht, voetzoekers in de buurt van assistent-scheidsrechter Wim Smet en een batterij richting de heup van Weiler. Tot zover de gekende incidenten. Volgens RSCA zou er echter nog meer aan de hand geweest zijn. Zij spreken van bepaalde Club-fans die gespuwd zouden hebben naar de spelers van onze rivaal. En Frank Acheampong werd naar verluidt racistisch bejegend.

Anderlecht laat de voorvallen niet zomaar passeren en eist nu actie van de clubs én de Pro League. “Kijk, die tifo van Club was geweldig. Dat ze tegen ons zingen, hoort erbij. Maar wij – als voetbalclubs – moeten blijven waken over een serene organisatie van toppers. Dat is een collectieve verantwoordelijkheid. We moeten kunnen blijven voetballen”, vertelt David Steegen aan Het Nieuwsblad.

Stadionverboden op komst

De woordvoerder van de Brusselaars beseft dat zo’n incidenten niet enkel plaatsvinden op Jan Breydel. “We moeten dit probleem nu niet alleen toespitsen op Club Brugge – Anderlecht. Er waren ook al vuurwerkincidenten op Standard en toch blijven die zaken voorvallen. Gelukkig floot scheidsrechter Delferière een ijzersterke wedstrijd, waardoor de zaken niet helemaal ontspoorden.”

Club beseft dat enkelingen de boel verzieken voor een heel stadion. “We beseffen hoe moeilijk het is om het evenwicht te bewaren tussen intens en passioneel supporteren en het niet toelaatbare. Dat maakten we zelf ook al mee op Anderlecht, Gent of Standard. Maar wij doen er alles aan om het sportief te houden. Daarin zijn we zelfs een voortrekker, met heel veel stewards en veiligheidsmensen en een nultolerantie voor het gooien met projectielen.” Blauw-Zwart heeft ook al stappen gezet. “Voor het gooien van voetzoekers spreken we zelf stadionverboden uit. Nu zijn we bezig met de identificatie van de daders”, klinkt het klaar en duidelijk.

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws