Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

Filip Joos hekelt ‘grofste beledigingen’ en trekt aan de alarmbel bij de VRT

Filip Joos (analist)

Terwijl Peter Vandenbempt vaak lof oogst voor zijn job als voetbalcommentator, moet Filip Joos het nogal eens ontgelden. Ook in Jan Breydel wordt laatstgenoemde geregeld op de korrel genomen. Zo was een foto van zijn hoofd al eens het mikpunt op de Brugse mannentoiletten en weerklinken er op de tribunes soms “En Filip Joos is een janet”-gezangen. 

“Het was slechts bij een deel van de supporters van Club Brugge. Een veel groter deel knikt me vriendelijk toe als ik de tribune op wandel. Alleen is dat eerste deel vocaal wat sterker”, doet de analist zijn verhaal in Sport/Voetbalmagazine. “Het gaat altijd over hetzelfde: ‘Jij bent niet objectief.’ Op Club vinden ze dat ik voor Anderlecht ben, maar op Anderlecht vinden ze dat ik voor Club ben. Dat zegt toch genoeg?”

“Als ik ergens zit, smijt ik mij. In Extra Time kan ik fel tekeergaan, maar dat is wat dat programma nodig heeft. Het is een discussieprogramma, daar moet vuur inzitten.” De keerzijde van de medaille is dat Joos daardoor herkend wordt op straat. “Commentatoren zijn bij voorkeur gezichtsloos, ik zou dat ook liever zijn. Door mijn aanwezigheid in Extra Time is dat onmogelijk geworden. Met dat spanningsveld zit ik en ik heb dat bij de VRT al meermaals aangekaart. Eigenlijk kom ik niet zo graag op televisie, al heb ik ondertussen vrede met het programma en mijn rol erin.”

Grofste beledigingen vs beste van de wereld

“Als commentator ben ik iemand die vragen opwerpt en soms ook antwoorden geeft. Dat vergt iets meer van een kijker – die het trouwens absoluut niet altijd eens moet zijn met mij. Ik wil meer zijn dan wat Duitse commentatoren doorgaans doen: af en toe een naam noemen en ‘Das wahre ein fantastisches Tor’ roepen als er gescoord wordt.”

Joos ziet daarin de reden voor de kritiek op zijn persoon. “Ik ben er zeker van dat als je op internet de naam Filip Joos intypt, je de grofste beledigingen aantreft. Net zo goed wordt er op straat naar me geschreeuwd: ‘De beste commentator van de wereld!’, dat is ook overdreven. Voetbal polariseert en ik ben nu eenmaal één van de stemmen van dat voetbal.”

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws