Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

(VIDEO) – ‘Courtois stak omkoping Anderlecht in de doofpot’

Olivier Deschacht (Anderlecht)

Doet de naam Alain Courtois bij jou een belletje rinkelen? De Eerste Schepen van Brussel komt de laatste maanden veel in de media als één van de bezielers van het Eurostadion. Journalist Frank Van Laeken hoopt dat de nieuwe voetbaltempel er niét komt. En daar heeft het omkoopschandaal van Anderlecht van weleer veel mee te maken.

In 1984 kocht toenmalig voorzitter Constant Vanden Stock een Spaanse scheidsrechter om. Onderstaande strafschop (vanaf 40 seconden) wordt tot op de dag van vandaag omschreven als “de meest beschamende beslissing ooit in het voetbal”. Gevolg: Anderlecht won zijn Europese match tegen Nottingham Forrest met 3-0.

Jammer genoeg voor Anderlecht kwam deze penibele zaak ter ore bij crimineel René Van Aeken. Hij chanteerde Paars-Wit en stapte meermaals naar de Voetbalbond, hetgeen uiteindelijk pas 13 jaar later bekend werd. Toen waren de feiten natuurlijk al verjaard.

Je hoort hem het geld tellen

Van Aeken zou 5 jaar eerder nochtans gesproken hebben met Courtois. “Op 27 november 1992 richt Van Aeken zich tot de voetbalbond, waar voorzitter D’Hooghe de lastige Antwerpenaar via brief doorverwijst naar secretaris-generaal Courtois. Een ontmoeting wordt geregeld op 7 januari 1993. In het door Courtois geparafeerde verslag van drie pagina’s wordt nogmaals het Anderlechtverhaal uit de doeken gedaan, inclusief het zwijggeld”, klinkt het op Sporta.

Naar verluidt deed Courtois – ondanks een stevige bewijslast – alsof zijn neus bloedde. “Uit het verslag van zijn gesprek met Courtois blijkt dat Van Aeken een geluidscassette heeft laten horen, waarop Vanden Stock hun financiële overeenkomst bevestigt en vervolgens overgaat tot een eerste betaling. Je hoort hem het geld tellen. Ik weet het, want ik heb de cassette zelf beluisterd. Voldoende aanwijzingen om de zaak onverwijld door te verwijzen naar de bevoegde instantie, de UEFA, me dunkt, want meer verdacht kun je je als clubbestuurder niet maken. Dat gebeurt, vreemd genoeg, niet. Een doofpotoperatie, zo lijkt het. Zeker omdat Courtois op het einde van het gesprek Van Aeken aanraadt contact op te nemen met het Anderlechtbestuur. Om iets te regelen?”

Dat feestje zal niet doorgaan

Een paar jaar later krijgt Courtois plots een functie bij Paars-Wit. “Wordt Alain Courtois alsnog gestraft voor wat op z’n minst achteloosheid en op z’n ergst medeplichtigheid kan genoemd worden? Nee, wel integendeel. Hij wordt bevorderd tot toernooidirecteur van Euro 2000, het prestigieuze toernooi dat de Nederlandse en Belgische voetbalbond drie jaar later samen zullen organiseren. En in januari 2002 vertrekt hij bij de voetbalbond om manager te worden bij… Anderlecht, als toekomstig opvolger van de dan 70-jarige Michel Verschueren. Maar na tien maanden stapt Courtois alweer op.”

Bij Frank Van Laeken borrelen de frustraties nog altijd op. “Alain Courtois is een man met ambitie, die graag in hoge kringen vertoeft en in het centrum van de belangstelling wil staan. Hij zag zichzelf ongetwijfeld al paraderen in de VIP-ruimten tijdens een viertal wedstrijden op Euro 2020. Als grand seigneur die het voetbal naar zijn stad zou hebben gebracht. Het lijkt er nu heel sterk op dat dat feestje niet zal doorgaan. We moeten dat niet erg vinden voor de man.”

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws