Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

Is Clement klaar om T1 te worden? “Die kwaliteit heeft hij nog niet kunnen bewijzen”

Vormer - Clement

Zoals je maandag kon lezen op BlauwZwartFans is de naam van Philippe Clement opnieuw gevallen in het Guldensporenstadion. KV Kortrijk ziet in de assistent van Michel Preud’homme een geschikte hoofdcoach. Maar is dat ook zo?

Guillaume Maebe, de Club-watcher van Het Nieuwsblad, maakte een SWOT-analyse van onze Fille. Waagt Clement – die straks 43 wordt – de sprong?

Sterktes: tactische peoplemanager

“‘Het was onze beslissing’, refereert Michel Preud’homme graag naar zijn volledige staf wanneer Club Brugge een goede tactische zet pleegt. Al was het vorig seizoen tijdens de kampioenschapsbepalende 1-4-zege bij AA Gent wel Philippe Clement die tijdens de rust kwam opzetten om Timmy Simons achteruit te schuiven, waarna Blauw-Zwart begon te voetballen. Bovendien heeft hij als gewezen beloftecoach een zeer goed oog voor talentvolle jeugdspelers die hij nauw opvolgt en heeft hij een belangrijke rol bij de begeleiding van nieuwe – voornamelijk ook jonge – spelers.”

Zwaktes: weinig begeestering

“De vaakst gehoorde kritiek is dat Clement de kunst van de begeestering mist. ‘De manier waarop Michel omgaat met de spelers is belangrijk’, vertelde Bart Verhaeghe voor de Champions League-wedstrijd van Club Brugge in Porto, waar Preud’homme geschorst moest toekijken vanuit de tribune. De Brugse voorzitter verwees daarmee naar het feit dat Preud’homme een team kan opnaaien en motiveren als de beste, iets wat in schril contrast staat met veel andere Belgische coaches of assistenten. Ook bij Clement. Charisma is zeker ook een kwaliteit die een clubbestuur in hun hoofdcoach zoekt. En dat heeft Clement nog niet bewezen of kunnen bewijzen.”

Denswil en Clement

Opportuniteiten: jong, Belgisch en gekend

“‘Als assistent van Club kan ik meer doen dan als hoofdtrainer van een kleinere club’, verklaarde Clement toen Michel Preud’homme vorige zomer bekendmaakte door te gaan als coach naar Engels model – en Clement zelf meer trainingen mocht gaan leiden. De assistent nam een groot deel van de voorbereiding voor zijn rekening, maar doorheen het seizoen bleek de greep van Preud’homme op zijn groep nog steeds zo groot als voorheen te zijn. Hoofdcoach worden bij Kortrijk, Club Brugge of eender welke andere club strookt dan ook met de ambitie die steeds harder gaat branden in Clement.”

Bedreigingen: het korte momentum

“Clement moet vermijden dat hij te lang wacht met de sprong in het diepe te wagen. Alleen, wat is te lang? Enerzijds zit de assistent als leerling nummer één van Preud’homme momenteel in een veilige cocon waar hij zeker nog veel nieuwe kennis kan opdoen. Anderzijds komt Clements carrière nu op een kruispunt, aangezien zijn contract afloopt en de onderhandelingen met Club Brugge over een vernieuwing pas na de Play-Offs zullen worden gevoerd. Lees: wanneer MPH heeft beslist of hij al dan niet doorgaat. Dan kan de Kortrijkzaanse trein al gepasseerd zijn. Dat is misschien nog wel de grootste dreiging: de stap te laat zetten.”

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws