Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

Ex-speler Club Brugge neemt het op voor Vanaken: “Dat durven de mensen al eens te vergeten”

Hans Vanaken (Club Brugge - FC Porto)

Michel Preud’homme zei na de wedstrijd tegen Sporting Charleroi dat hij voor Hans Vanaken eerder een toekomst op de nummer 8 ziet weggelegd, dan een plaats op de nummer 10. Tim Smolders geeft Preud’homme gelijk, maar neemt het tegelijkertijd ook op voor de soms bekritiseerde Vanaken.

“Ik denk dat Hans alleszins de kwaliteiten heeft om op de 8 te spelen. Op die positie wordt er van een speler heel veel verwacht. Je moet over voldoende loopvermogen beschikken – dat heeft Hans. Je moet kunnen infiltreren – dat kan Hans”, zegt Smolders in gesprek met Voetbalkrant.

“Vanaken komt beter tot zijn recht als hij met het gezicht naar doel kan spelen”

“Bovendien is de afstand tussen de verdediging en zijn positie op de nummer 8 korter, dan wanneer hij op de 10 speelt. In het moderne voetbal zie je toch steeds vaker dat spelmakers het spel lager op het veld beginnen te verdelen. Dat gebeurt dan door een nummer 6 of een nummer 8.”

Alles in acht genomen, ziet Smolders ook eerder een infiltrerende middenvelder in Vanaken. “Volgens mij komt Vanaken beter tot zijn recht als hij met het gezicht naar doel kan spelen. Als je als nummer 10 speelt, speel je vaker met de rug naar doel en zit er vaak een verdediger in je rug. Als je iets lager speelt, is dat minder het geval en kan je uit het duel spelen. En dat gaat Vanaken goed af.”

Vanaken - Vossen (Club Brugge - Kortrijk)

“Vanaken is ook belangrijk in balverlies”

Met de kritiek op Vanaken gaat Smolders niet helemaal akkoord. “Het klopt dat hij een beetje wisselvallig is. Maar… Er wordt natuurlijk vaak gekeken naar hetgeen hij doet in balbezit. De mensen durven al eens te vergeten dat hij ook in balverlies moet werken.”

“Dat valt natuurlijk minder op. Vanaken is belangrijk in balverlies. Hij weet zich perfect te positioneren als Club Brugge de bal niet heeft. Iemand die uitpakt met flitsende acties valt meer op. Maar iemand die het van zijn vista, goede passes en juist vrijlopen moet hebben, krijgt vaak minder aandacht”, besluit Smolders.

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws