Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

Club Brugge en Anderlecht hebben één groot doel bij nieuw competitieformat

Verhaeghe - Preud'homme

Vandaag overlegt de raad van beheer van de Pro League over mogelijke nieuwe competitieformules. Ten vroegste vanaf de zomer van 2018 gaat een nieuw competitieformat effectief van start.

Volgens HLN liggen er momenteel twee voorstellen op tafel. “De eerste formule is er één met 24 profclubs, onderverdeeld in twee reeksen van 12 clubs. Die werken elk een reguliere competitie van 22 wedstrijden af. Daarna volgen Play-Offs, in drie reeksen van 8 clubs. De eerste reeks speelt voor de titel en de Europese tickets. De resterende 4 clubs uit 1A spelen Play-Offs met de top vier uit 1B, met 4 plaatsen in reeks 1A in het volgende seizoen als inzet. De resterende 8 teams uit 1B spelen Play-Offs tegen de degradatie. In totaal speelt iedereen zo 36 wedstrijden, tegenover 40 in de huidige formule.”

“In de tweede formule wordt overgestapt naar één competitie met 20 clubs, die een reguliere competitie van 38 matchen afwerken. Aan het einde van die reguliere competitie worden de titel en de Europese plaatsen verdeeld. Deze formule zou inhouden dat er opnieuw gesnoeid wordt in het aantal profclubs, van 24 naar 20, nadat er bij de vorige hervorming al overgegaan werd van 36 naar 24 clubs.”

Puntenhalvering

Club Brugge en Anderlecht zijn voorstander van de eerste formule met twee reeksen van 12 clubs. “Een club mag in de kwartfinales van de Europa League niet voor de keuze staan van 4,5 miljoen euro te verdienen door zich te kwalificeren en zo de 20 miljoen euro te verliezen die de titel en de Champions League het volgend seizoen opbrengen”, klinkt de logische uitleg.

Omdat er verdeeldheid heerst tussen de clubs is de kans klein dat het effectief tot een drastische hervorming komt. Daarvoor is immers 80% van de stemmen nodig, hetgeen overeenstemt met 36 stemmen op 45. Over het afschaffen van de halvering van de punten bestaat er daarentegen een grotere consensus. Club en Anderlecht willen er vanaf en ook de kleinere clubs lusten de puntenhalvering niet.

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws