Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

Geen Club-fans op Standard? “Een regelrechte ramp”

Club-fans FC Bruges (Club Brugge - Anderlecht)

Op zondag 22 januari maakt Club Brugge de verplaatsing naar Sclessin. Door de onregelmatigheden in Charleroi – Standard is het mogelijk dat de match achter gesloten deuren zal plaatsvinden en er dus geen Club-fans aanwezig mogen zijn. Blue Army en BlauwZwartFans zijn echter van mening dat de trouwe Club-fans niet de dupe mogen worden van enkele onbezonnen heethoofden bij een andere club.

Vorige week veroordeelde de Geschillencommissie van de KBVB Standard tot het spelen van twee thuiswedstrijden achter gesloten deuren. Over het al dan niet terecht zijn van deze straf, gaan we ons niet uitlaten. Maar over de gevolgen van deze veroordeling, willen we wel een boompje opzetten. Want zoals de kaarten nu liggen, zou dit immers betekenen dat Club-fans de wedstrijd op Standard niet zullen mogen bijwonen.

Voor fans die elk seizoen duizenden kilometers afleggen om hun ploeg aan het werk te zien, en daarvoor dagen verlof opofferen, is een match niet kunnen bijwonen een regelrechte ramp. Maar als je dan bovendien nog eens gestraft wordt omwille van daden van de tegenpartij, dan lokt dit enkel frustratie uit. Bovendien is het een vorm van competitievervalsing, want het is wetenschappelijk onderbouwd dat spelen zonder publiek een invloed heeft op de spelers.

Verbod voor supporters

Maar het kan nog gekker: Standard besliste – na de incidenten in Charleroi – om voorlopig geen supporters meer mee te nemen naar uitwedstrijden. Maar dat was dan weer buiten de Pro League gerekend. Omdat thuisploegen bang zijn dat de Standard-supporters in de thuisvakken gaan komen zitten, wordt Standard zowaar verplicht om supporters mee te nemen op verplaatsing. Of om het met de woorden van de Pro League te zeggen: “Het algemeen principe van een algemeen verbod voor supporters van een club (in dit geval Standard de Liège) om mee te gaan op verplaatsing kan niet gehandhaafd worden.”

Maar een algemeen verbod voor supporters van een club (in dit geval Club Brugge) om mee te gaan op verplaatsing wegens een veroordeling van de thuisploeg (Standard) kan wel gehandhaafd blijven? Hallo Pro League? Moeten we nu gewoon dreigen om de bewuste match te verstoren zodat ook wij ‘verplicht’ worden om de match bij te wonen? Misschien is het een idee dat de fans van Club tegen Standard de match bijwonen op de heuvel achter het stadion. Of in de stad zelf. City-tripping om je rechten te vrijwaren.

Brandwondencentrum

Supporters weigeren haalt de ziel volledig uit het voetbal. Het is een grove borstel, waar de effectiviteit niet van aangetoond is. Zolang men de echte daders niet aanpakt en de straf doorschuift naar de gewone supporter, zullen dit soort incidenten zich blijven herhalen. Zoals Mehdi Bayat al zei na Charleroi-Standard: “We hebben als beleidsbepalers niets geleerd uit het verleden.” Blijkbaar nog altijd niet.

Waarom gebruikt men dit voorval niet om de recette van Standard verplicht te doneren aan een goed doel, zoals een brandwondencentrum? Waarom laat men geen Club-fans toe, terwijl dit perfect mogelijk is met de combiregeling? Standard geen opbrengst en de trouwste Club-fans die de match mogen bijwonen. Iedereen tevreden, toch?

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws