Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

De hele transferperiode stond bij Belgische clubs in het teken van geld genereren: “Behalve bij Club Brugge”

De hele transferperiode stond bij Belgische clubs in het teken van geld genereren: "Behalve bij Club Brugge"

Nu de zomermercato afgelopen is, worden de eerste conclusies getrokken. Het is hoe dan ook een feit dat er tegenwoordig een recordaantal buitenlanders in de Jupiler Pro League rondlopen. Bij Blauw-Zwart is het fiftyfifty: van de 24 A-kernspelers zijn er 12 Belg. Een andere tendens is dat er tijdens de voorbije transferperiode heel wat geld binnengerijfd werd. 

En laat dat nu net twee aspecten zijn waaraan Ludo Vandewalle zich stoort. In zijn column in Het Nieuwsblad vraagt hij de Belgische clubs dan ook om het tij te keren. “Een opleidingscompetitie voor Belgen. Een doorgangshuis voor talentrijke buitenlanders. Ziedaar in een notendop de twee pijlers, de ene wat nobeler dan de andere, waarop de Jupiler Pro League steunt.”

“Behalve bij Club Brugge, waar alleen Thomas Meunier vertrok voor een al langer vastgelegd bedrag van zes miljoen euro, stond de hele transferperiode voor de Belgische clubs in het kader van geld genereren. Nieuwe spelers, vooral buitenlanders, werden eerder gehaald in functie van wat ze later kunnen opbrengen dan wat ze de ploeg écht bijbrengen.”

Extra inspanning

“Zo breekt onze competitie alweer het recordaantal buitenlanders, 56 procent intussen. Dat terwijl ook een recordaantal Belgen in het buitenland speelt. Dat klopt niet. Met Steven Defour, Dennis Praet en Sven Kums vertrokken drie Belgen naar clubs die niet eens zo veel meer voorstellen dan Anderlecht of AA Gent. Maar het was blijkbaar hét moment waarop ze het meeste konden opbrengen.”

“Een extra inspanning van de clubs om de spelers te houden, het been wat stijver houden. Het zou kunnen helpen om het tij te keren. Sommige spelers zijn wegens de financiële ongelijkheden niet te houden voor een Belgische club, dat klopt. Maar was dat zo voor de genoemde drie Belgen? Het lijkt soms te veel op spelers kopen om met winst te kunnen doorverkopen in plaats van kopen om wedstrijden te blijven winnen.”

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws