Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

Zoveel procent kans heeft Club Brugge op de titel

Zoveel procent kans heeft Club Brugge op de titel

Met nog vier Play-Off-wedstrijden op het programma heeft Club Brugge de beste papieren in handen om kampioen te worden. Al beseffen ze bij Blauw-Zwart dat alles op één week tijd helemaal kan veranderen. Michel Preud’homme en zijn spelers blijven dan ook voorzichtig. De statistieken zijn dat iets minder… 

Volgens het statistische model van Jan Van Haaren (doctoraatsstudent KUL en werkzaam bij DTAI Sports Analytics Lab) heeft Club Brugge 88,7% kans op de titel. Anderlecht heeft 9,4% kans en voor AA Gent (1,9%), KRC Genk (0%), KV Oostende (0%) en Zulte Waregem (0%) ziet het er nog veel slechter uit. Het model houdt daarbij rekening met maar liefst 531.441 scenario’s.

De kans dat Club tweede wordt is 9,66% en er is slechts 1,65% kans dat Blauw-Zwart nog derde wordt. Vrij indrukwekkend met andere woorden. Van Haaren paste de zogenaamde Monte Carlosimulatie toe op de zes clubs die in Play-Off 1 spelen.

In die simulatie worden verscheidene factoren in acht genomen: de sterkte van een ploeg (gebaseerd op hun behaalde resultaten), de moeilijkheidsgraad van hun programma, het thuisvoordeel, hoe vlot de betrokken clubs scoren in uit- en thuiswedstrijden,…

Vorig jaar kwam de prognose van het model alleszins uit. Toen maakte Club (met nog drie speeldagen te gaan) slechts 21,2% kans om kampioen te spelen. AA Gent was op datzelfde moment met 56,9% de grootste kanshebber. En zo geschiedde…

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws