Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

“De lelijkste kampioen in jaren (bis)”

De lelijkste kampioen in jaren (bis)

Club Brugge won zondagavond met 1-4 op het veld van AA Gent en kan zondag – mits een driepunter tegen Anderlecht – zijn veertiende landstitel binnenhalen. Hoewel iedereen bij Blauw-Zwart de voetjes op de grond houdt, worden er elders al conclusies getrokken. 

Zo heeft Dirk Deferme een column geschreven over ‘de lelijkste kampioen in jaren (bis)’. Onderstaand zijn, zij het voorbarige, visie op het kampioenschap in de Jupiler Pro League.

“Voor ik het vergeet, voel je niet in de hoek gezet. Lelijk is niet verkeerd. Kampioen zijn is goed gespeeld en altijd verdiend. Dus mensen en fans van Club Brugge: van harte gefeliciteerd met jullie veertiende landstitel. Gefeliciteerd ook met die geweldige José Izquierdo. Jullie zijn echt meer dan een lelijke kampioen. Geniet en maak er wat van in de Champions League. En lelijk is ook niet persé verkeerd.”

“Hoe lelijker hoe beter? Zelfs dat is mogelijk. Leicester en Atletico Madrid hebben laten zien hoe dat moet en hoe het dus ook kan. Wij spelen in de JPL trouwens lang niet altijd dat lelijke voetbal van de Foxes en de Colchoneros.”

“Het gevecht tussen mooi en lelijk voetbal woedt al een hele tijd. Nogal wat kenners maken daar meteen maar de strijd van goed tegen fout van. Mooi voetbal is goed en juist, lelijk voetbal is fout en niet correct. De aanhangers van mooi vinden lelijk minderwaardig en vinden dat er regels moeten komen om lelijk onmogelijk te maken. Zij willen lelijk voetbal verbieden, uitschakelen, verbannen.”

“Zij dwalen en ze maken een afschuwelijke fout. Want lelijk is niet alleen bunker- en afbraakvoetbal maar ook die ene sublieme, uitzonderlijke tegenstoot. Opwindend, gedurfd, snel en verticaal risicovoetbal. Het is de hoogmis van het unieke moment, de perfectie, dat ene doelpunt dat het verschil maakt. Heerlijk amusement, opwinding, hoogtepunt, orgasme. Voetbal leeft toch ook van het schaarse goed, van weinig doelpunten? Daar zit een deel van de verklaring van het wereldwijde succes. Wie altijd meer wil, meer goals, meer scoren, setplay en academische sport, die moet maar naar bijvoorbeeld basketbal gaan kijken.”

“Mag ik er iets uit de kunstgeschiedenis bijhalen? Niet om gelijk te halen maar om op zijn minst aan te tonen dat lelijk ook goed is. Even goed als mooi. Rond de eeuwwisseling komen de modernen eraan. Monet, Renoir, Degas, Cézanne, van Gogh, Gauguin… Zij zoeken de confrontatie met de klassieken, demooischilders, de academici die de stiel geleerd hebben in de Académie des Beaux Arts, de officiële kunstschilders. De modernen zijn de revolutionairen, de piraten. Zij kapen de kunst. En ze tekenen krom, ze kribbelen, ze vegen met verf, ze maken lelijke dingen. Dingen die wij nu mooi vinden.”

“Die modernen democratiseren ook de kunst. Zij zijn gewone mannen en vrouwen. Ze hoeven niet zo nodig de beste verf of de duurste borstels. Ze hebben geen sponsor nodig, ze werken niet in opdracht. Ze zullen later wel uitvinden of het iets opbrengt. Op een povere zolderkamer of, en veel meer nog, in open lucht scheppen zij grote kunst. Maar, volgens de academici, o zo lelijk. Het doet mij aan een interessante toogdiscussie over voetbal denken.”

“Leicester en Atletico zijn niet bepaald ongefortuneerde clubs. Maar wat zij doen heeft ook niet persé met de strijd van weinig tegen veel te maken. Lelijk voetbal is niet alleen het voorrecht of het voetbal van de underdog. Het is de legitimatie van een voetbaltype, van een ander facet van het oude en het nieuwe voetbal. Het is perfect toegelaten om met lelijk voetbal mee te spelen voor de prijzen. Misschien is onze lelijke kampioen straks zelfs nog niet lelijk genoeg om als moderne speler, als piraat en armoezaaier bij de laatste acht in de Champions of de Europa League te geraken. Maar, hij mag het wel aanpakken zoals hij het wil. Dat is ook, en even goed, voetbal.”

“Leve het schaarse, perfecte en unieke moment. Leve lelijk voetbal en wat het teweeg brengt.”

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws