Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

Columnist geeft Club raad omtrent slogan: “Zoals bij Barcelona”

Columnist geeft Club raad omtrent slogan Zoals bij Barcelona

Club Brugge en zijn supporters hebben er elf jaar op moeten wachten, maar de veertiende landstitel is er één om nooit meer te vergeten. De Morgen-columnist en Club-fan Rik Van Puymbroeck schreef een interessant opiniestuk over de Blauw-Zwarte titel en had het daarbij onder meer over de nieuwe slogan.

“Timmy Simons stak die lelijke beker omhoog en naast hem deed José Izquierdo hetzelfde met zijn iPhone: dat is dus modern voetbal. Op de site van Club Brugge verscheen meteen na de match #Clubkampioen. Dat het de eerste titel is met een hashtag, zegt alles. Het was lang geleden.”

“Maar supporters spreken niet in hashtags. Op de radio zei iemand “dat het de mooiste dag in elf jaar” was en nog iemand zei dat hij “gespoten en gescheten van Bruhhe” was. “En we zijn kampioen”, voegde hij eraan toe. Gisteren kleurde de Brugse binnenstad helemaal blauw-zwart, en dat is wat vreemd, want de club verbond ik als buitenstaander nooit echt met de stad Brugge. Maar ongetwijfeld moet je, om dat te begrijpen, ‘gespoten en gescheten van Brugge’ zijn. En op de beelden van al die feestende mensen zag je puur geluk, contentement en trots.”

Aan Benito Raman denken

“Ja, ook overmoed: “We zijn vertrokken voor vijftien jaar.” En zeker, het verschil tussen held en gevallen held is soms maar een misser. Maar is er iets verkeerd met de vreugde die voetbal kan schenken? Zie hoe één man, vuistjes op het hoofd, straalt zonder het besef van een camera in de buurt. Mensen die zichzelf wel wat vinden, doen daar graag schamper over, maar dát lijkt me pas triest.”

“Leedvermaak past niet, maar toen ik op een foto een sjaal met “Boeren kampioen” zag, moest ik toch aan Benito Raman denken. Waar zou die jongen zondag een microfoon gevonden hebben om de aandacht naar zich toe te zuigen? In Sint-Truiden, waar hij nu speelt? Of toch in Gent, waar het wat stiller was? Zo snel kan het in voetbal dus gaan en, opnieuw, leedvermaak is niet de mooiste deugd. Maar dat Club Brugge de titel pakte door Anderlecht met 4-0 naar Brussel terug te sturen, was wel lekker.”

Toch ook maar dialect

“In blijdschap vergeef je alles en vergeet je veel. Na elf jaar viel eindelijk het doek over zo veel gemiste kansen. Over zo veel hoogmoed, zo veel ellende die vanuit de kleedkamer kwam aanwaaien, zo weinig plezier. Een Brugse stadsdichter schreef er zelfs een gedicht over. Elf jaar kon hij nadenken over die ‘Klaagzang van een Clubsupporter’, die hij besloot met: “Laat hen het gras van de grachten harken.””

“Nu is dat allemaal vergeten. En nu komt de Champions League eraan, waarin de marketingmachine natuurlijk verder komt met de slogan ‘No Sweat No Glory’. Maar misschien moeten ze ‘Bluvn goan’ toch ook maar handhaven. Het staat dichter bij het hart van de supporter en zelfs bij Barcolona zweren ze nog altijd bij ‘Mes que un club’. Dat is toch ook maar dialect?”

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws