Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

Onwaarschijnlijk: Poulain riskeert tot 4 speeldagen schorsing omdat Bondsparket zijn slag wil thuishalen

Onwaarschijnlijk Poulain riskeert tot 4 speeldagen schorsing omdat Bondsparket zijn slag wil thuishalen

De rode kaart van Benoît Poulain tegen KV Oostende is intussen een eigen leven gaan leiden. En net nu het voorval opgeborgen kon worden, neemt het Bondsparket een wel erg opmerkelijke beslissing.

Voor degenen die iets gemist zouden hebben, leggen we het nog even haarfijn uit. Het Bondsparket eiste in eerste instantie twee speeldagen schorsing voor Poulain (waarvan één voorwaardelijk) en twee speeldagen voor Michel Preud’homme.

Club ging akkoord met het schorsingsvoorstel van Preud’homme, maar ging in beroep tegen dat van Poulain. Gevolg: Poulain mocht zich bij de Geschillencommissie gaan verdedigen. Hij keerde terug met één speeldag effectief (zonder voorwaardelijke speeldag).

Op zich veranderde er dus nauwelijks iets, want de Fransman zou zaterdag tegen AA Gent nog altijd niet mogen aantreden. Club besloot evenwel om de zaak te laten rusten en accepteerde de schorsing voor Poulain. Case closed denk je dan…

Meningsverschil

Maar dat was buiten het Bondsparket gerekend. Zij gaan – in tegenstelling tot Club – namelijk wél in beroep tegen de beslissing van de Geschillencommissie. Het meningsverschil tussen het Bondsparket en de Geschillencommissie gaat over het moment waarop Poulain de bal raakte.

De Geschillencommissie is ervan overtuigd dat Poulain de bal vóór de fout op Canesin raakte, waardoor de strafmaat volgens de indicatieve tabel tussen één en drie speeldagen schorsing moet liggen. Bij het Bondsparket oordelen ze dat Poulain op geen enkel moment de bal speelde en bijgevolg zou hij, op basis van diezelfde indicatieve tabel, een schorsing tussen twee en vier speeldagen moeten krijgen.

Uit principe

“Daarom gaan we ook in beroep”, verklaart bondsprocureur Marc Rubens aan HLN. “En voor de Geschillencommissie Hoger Beroep vrijdag zullen we opnieuw één speeldag effectieve schorsing en één voorwaardelijk vragen. Het gaat ons om het principe.”

Vrijdag moet Poulain dus voor de Geschillencommissie Hoger Beroep verschijnen. De kans is echter reëel dat de centrale verdediger een zwaardere schorsing dan één speeldag effectief krijgt. Als de Geschillencommissie Hoger Beroep namelijk de motivering van het Bondsparket volgt, behoren zelfs vier speeldagen schorsing tot de mogelijkheden.

Ergernis bij Club

Bij Club zijn ze alleszins ‘not amused’ met het beroep van het Bondsparket. Enerzijds omwille van het feit dat Poulain langdurig geschorst kan worden, anderzijds zorgt de inconsequentie voor heel wat irritatie. De instantie gaat namelijk zelden in beroep tegen de beslissing van de Geschillencommissie.

Ter vergelijking: 13/03/2016 – Stéphane Badji pakt in de 70ste minuut rood na een tackle met twee voeten vooruit op Kortrijk-speler Xavier Mercier. Het Bondsparket eiste twee speeldagen schorsing en €600 boete. Anderlecht ging in beroep, want het wilde zijn middenvelder recupereren voor de Play-Offduels tegen KRC Genk en Zulte Waregem. De Geschillencommissie hield zijn been stijf en trok de boete op tot €800, maar de Geschillencommissie Hoger Beroep gaf paars-wit gelijk.

“Tegenstrever niet geraakt”

De uitleg? “Uit de tv-beelden blijkt dat Badji de bal speelt en zijn tegenstrever niet raakt, waardoor hij diens fysieke integriteit niet in gevaar heeft gebracht. De commissie denkt dat scheidsrechter Lambrechts dat vanuit zijn positie anders gezien heeft.” Niet onbelangrijk: Mercier moest meteen na de fout van Badji het terrein geblesseerd verlaten.

Uiteindelijk kwam de Senegalees er vanaf met één voorwaardelijke speeldag schorsing en €400 boete. Hij mocht met andere woorden gewoon aantreden tegen KRC Genk.

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws