Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

Blue Army slaat de nagel op de kop in open brief aan Landuyt

Blue Army slaat de nagel op de kop in open brief aan Landuyt

De beslissing van burgemeester Landuyt om Club Brugge – Napoli achter gesloten deuren te laten plaatsvinden, is niet in goede aarde gevallen. Zowel het bestuur als de Brugse supporters begrijpen er niets van. Daarom schreef Blue Army onderstaande open brief aan de Brugse burgemeester.

Wat bezielt de Brugse burgemeester om te beslissen dat Club – Napoli achter gesloten deuren moet plaatsvinden? Het is een beslissing waar we geen greintje begrip voor kunnen en willen opbrengen.

“De veiligheid kan niet gegarandeerd worden”. Mogen we zo vrij zijn om iets meer duidelijkheid te vragen? Vreest u een invasie aan Italianen? Of denkt u dat de Brugse fans, in deze penibele tijden, als een bende randdebielen gaan ageren? Welke veiligheid komt er precies in het gedrang, mijnheer Landuyt?

Denkt u echt dat er duizenden Napolitanen Brugge gaan overspoelen? Bent u werkelijk van mening dat al deze supporters gewoon uit zijn op problemen? Natuurlijk zullen er nog Italianen naar Brugge afzakken. Ze hebben vermoedelijk weken geleden al hun vlucht en/of hun hotel geboekt.

We hebben zo’n flauw vermoeden dat ‘het niet mogen bijwonen van een voetbalwedstrijd’ niet binnen de annuleringsvoorwaarden valt. Uiteraard gaan deze supporters er alles aan doen om hun ploeg alsnog aan het werk te zien. We zouden als Clubfans hetzelfde doen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Maar gaan die paar honderd Italianen die alsnog afzakken naar Brugge voor een onoverkomenlijk probleem zorgen?

Waar trekt u trouwens uw ‘veiligheidsgrens’? Wat gaan we meemaken als die ploeg uit de belegerde hoofdstad langskomt? Gaat u dan ook overwegen om geen supporters toe te laten?

Bij alle supportersclans heerst op dit moment veel begrip voor wat de veiligheidsdiensten doormaken. We hebben nog nooit – over de clubgrenzen heen – zo’n samenhorigheid gevoeld. Samen zorgen we voor een vuist naar IS toe. We willen aantonen dat wij wel blijven buitenkomen en ons de wet niet laten dicteren door terroristen.

Vorig weekend volgde elke fan zonder morren de instructies van de politie op. Geen handtas of zak? Geen probleem. Is er ergens in België een bommetje ontploft, bengaals vuurwerk of rookbom ontstoken? Natuurlijk niet, want elke fan besefte goed genoeg hoe ongepast dit zou geweest zijn. Men wil de zaken niet complexer maken, ook uit respect en begrip voor de veiligheidsdiensten.

En net dat laatste doet het Brugse stadsbestuur nu zelf. Want er zal donderdag toch politie rond het stadion aanwezig moeten zijn om fans, die toch naar Brugge zullen afzakken, op afstand te houden. En dit, in een sfeer van wederzijds onbegrip. Een situatie waar men supporters zal straffen omdat ze niet willen meegaan in een domme maatregel. Supporters die men zal moeten aanpakken voor een probleem dat men als stad zelf heeft gecreëerd. Kafka, maar met een heel negatief randje.

Club – Napoli, mijnheer Landuyt, is de topper van deze Europa League mini-competitie. Het is een wedstrijd die sportief enorm belangrijk is. Winst is een grote stap in de richting van een verlengd Europees avontuur. Wij geloven ongelooflijk hard dat wij als fans een verschil kunnen maken. Wij haten de onmacht om zelfs niet van aan de zijlijn te kunnen toekijken en Club niet vooruit te kunnen schreeuwen.

Met uw beslissing raak je aan ons én aan onze Club. Dit alles los van de financiële impact, los van de troosteloze aanblik die het stadion van Club zal bieden op TV. Uw beslissing is een kaakslag voor Club en zijn fans. En zo raak je ons tweemaal keihard.

De burgervaders van Gent en Mechelen tonen hoe het anders kan. In plaats van mee te drijven op de angststroom willen zij net aantonen dat we als gemeenschap moeten opstaan en een vuist maken. In Brugge heerst nu enkel onbegrip, frustratie en woede. Twee bruisende steden die hun rug rechten versus Bruges, la morte… U mag er fier op zijn.

Mijnheer Landuyt, misschien moet u gewoon even het land uyt. Al was het maar om net over de grens, in Frankrijk, te leren hoe men in een getroffen land, waar de noodtoestand uitgeroepen is, er toch in slaagt grote manifestaties te organiseren.

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws