Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

Size does (not) matter: hoe Ryan de grote doelmannen het nakijken geeft

Mathew Ryan met Club-sjaal

Mathew Ryan, op dit moment de beste keeper in België, meet 1m82. Dat is maar liefst tien centimeter kleiner dan de gemiddelde doelman in de Premier League. Moet je minstens 1m90 of groter zijn voor de Europese top? Sport/Voetbalmagazine zocht het uit.

Dat je niet de grootste moet zijn om goed te kunnen keepen, bewees onze Dany Verlinden al. Met zijn 1m75 wist hij in 1990 maar liefst 1390 minuten de nul te houden. En dat is nog altijd een Europees record.

Tot zijn 40e en de gewonnen bekerfinale van 2004 schudde Verlinden de ene na de andere kattensprong uit zijn mouwen. Toch blijken kleine doelmannen meer en meer van het Europese voetbaltoneel te verdwijnen.

“Het voetbal is enorm geëvolueerd: nog meer fysiek en kracht, een hoger tempo, ballen die nog sneller op doel getrapt worden. Grote keepers zijn dan ontegensprekelijk in het voordeel”, zegt ex-keeper Geert De Vlieger.

Ryan bij de kleinste 4% van de doelmannen

Opvallend: als we 132 doelmannen uit zeven competities (België, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië en Spanje) vergelijken, dan komen we tot de conclusie dat er amper 5 op 132 keepers kleiner zijn dan Ryan (1m82).

De gemiddelde lengte bedraagt 1m89. Slechts twee keepers zijn groter dan 2 meter (Costel Pantilimon, 2m03, van Sunderland en Fraser Forster, 2m01, van Southampton). Landgenoot Courtois is met zijn 1m99 de derde grootste doelman.

De kleinsten zijn Sergio Alvarez (1m79, Celta de Vigo) en Kostas Lamprou (1m76, Willem II). Als we in België bankzitter Boubacar Copa (1m80) niet meerekenen, is Ryan de kleinste. Davino Verhulst (1m94) is de grootste.

Een reden temeer dus om enorm fier op onze Maty te zijn. Hopelijk zorgen zijn kangoeroesprongen dit jaar voor de titel! Zie jij hem, ondanks zijn lengte, toch ooit in doel staan bij een absolute topclub?

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws